Vi ønsker alle en glædelig jul – lad os “JUMP’e” ind i det nye år!

 

4. december 2018 Deltagelse i Interreg Kommunikationsnetværk i Oldenburg, Holstein

 

 

 

 

flere billeder

 

Anja og Pia deltog i det 3. Interreg-kommunikationsnetværksmøde. Denne gang var indholdet bestemt af de 24 deltagere fra mere end 20 Interreg-projekter. Fokus lå på at ”pitche” over projektets kommunikationsarbejde samt på bare 10 minutter at fortælle om erfaringer, successer og udfordringer i kommunikationsarbejdet.

JUMP var et af 10 projekter og vi fik mulighed for at præsentere ”JUMP Bed and Bike”. Det var en indholdsrig dag som gav os inspiration med hjem.

___________________________________

 3.-4. december 2018 Ledermøde på RUC i Roskilde

 

 

 

flere billeder

 

I Roskilde blev der talt meget om resultater, indhold og mål, udover budgetter og datoer for 2019. På den første dag besøgte gruppen også INSP. INSP i Roskilde er et kreativt hus med aktiviteter og muligheder for børn, unge, voksne og ældre. Dagen efter var et besøg på FabLab hos RUC på programmet. FabLab er et åbent værksted med fokus på computerstyret produktion. Målet er, at alle skal kunne omsætte deres ideer til handling. Det var et meget produktivt møde, hvor vi fik mange ideer og inspiration til året 2019.

___________________________________

28. november 2018 BQL på inspirationstur hos MultiCenter Syd i Nykøbing

 

 

 

flere billeder

 

 

En usædvanlig inspirationstur i JUMP-regi var 28.11. på programmet. Mens det normalt er deltagere fra BAW,  BQL  eller MCS der tager skridtet til at rejse til andet land, deltog denne dag 5 elever fra 8. klasse, Flex klassen på Heinrich Mann skolen i besøget på MultiCenter Syd i Nykøbing. Eleverne får karrierevejledning og der tilbydes en særlig støtte allerede i skoletiden. Da de aldrig havde besøgt en produktionsskole før, var turen forbundet med stor nysgerrighed. Ikke kun rejsen til et andet land, men også et helt andet læringsmiljø var meget spændende. Ledsaget af deres klasselærer og to BQL-medarbejdere, startede turen tidligt om morgenen på BQL. Først tog vi til Puttgarden og derefter med færge til Danmark – for mange allerede en ny oplevelse, da det var den første gang de var på et skib. Ved deres ankomst til MCS blev de mødt af vejleder Bo Haagen, der lavede en detaljeret rundvisning på skolen. De unge var begejstrede for de muligheder, der var til rådighed i værkstederne. For at forstå formålet med de enkelte værksteder og hele konceptet stillede de mange spørgsmål. Der blev fortalt på tysk og engelsk, hvor klasselæreren oversatte for eleverne. Efter rundvisningen fandt den fælles frokost med alle deltagere og medarbejdere sted i skolens kantine. Den enstemmige opfattelse var: “Maden var fantastisk!” Efter frokost var Toreby, en tidligere skolebygning, på programmet. Vi så overnatningsstederne for produktionsstuderende og gæster samt andre værksteder. Atmosfæren og indretningen af fællesrummet på Toreby gav fornyet begejstring hos gæsterne. På vejen hjem var nogle blandt mange positive ytringer ”Alle var super venlige”, ”Der ville jeg gerne hen igen”, ”Det var simpelthen bare super godt”. Indenfor de kommende måneder planlægger vi en værkstedsudveksling med samme gruppe unge.

___________________________________

15. november 2018 MultiCenter Syd på inspirationstur hos BQL i Lübeck

 

 

 

 

flere billeder

 

 

11 deltagere fra MultiCenters kreative service i Nykøbing, sammen med Pia og Mette, er kommet til Lübeck. Fordi de missede den planlagte færge, ankom de først til BQL kort før middagstid, hvor de blev mødt af Anja. De startede med en frokost og Anja fortalte om strukturen og værkstederne på ​​BQL under frokosten; en velsmagende lasagne. Så gik de en tur rundt på alle værkstederne, hvor de forskellige lærere forklarede, hvad de arbejdede med der. I modsætning til i Danmark forbereder køkkenet kun et varmt måltid med en dessert hver dag og der er ingen varm / kold buffet. Pigerne var meget overraskede over, at de tyske deltagere i den kreative afdeling hos Ivonne også har mulighed for professionelt at ordne deres negle og hår. I træværkstedet så de spændende projekter, og vægmalerierne i malerens værksted beundrede alle. Om eftermiddagen var der et besøg på Hansemuseum på programmet. Der var mange interessante ting om Lübeck og Hansansforbundet at læse og se på. På vejen hjem blev der lavet et kort stop i Fleggaard hvor de, der ville handle gik lidt på indkøb. (Rapport af Pia O. Zacchi)

___________________________________

13. – 16. november 2018 BAW på udveklsling hos Klemmenstrupgård i Køge

Metall

 

 

 

 

 

flere billeder

 

Tidligt om morgenen begyndte deltagerne fra BAW sammen med Matthias og Uwe  deres værkstedsudveklsing til Køge PHS. De første erfaringer med det danske sprog og den danske krone fik holdet allerede ved pausen i Odense, men alle klarede sig uden hjælp. Kl. 11.35 ankom gruppen til Klemmenstrupgård hvor de blev mødt af Anders, som kort fortalte om regler på skolen og værkstederne. Den efterfølgende frokost var næste store oplevelse; når klokken ringede var der helt stille 🙂

Efter en detaljeret gennemgang af værkstederne blev “arbejdspladserne” distribueret til de unge. Efter arbejde klokken 15 blev vi tjekket ind på vandrerhjemmet i Køge. Vi tog med bussen til centrum, hvor vi lavede en sightseeing tur gennem de gamle gader og “The Burger Show” blev valgt som stedet til aftensmad.

Madbestillingen var lidt spændende, fordi nu skulle der kommunikeres på et fremmed sprog. Nogle prøvede det med deres skole engelsk, andre med en oversættelse app på telefonen – de blev forstået og alle var tilfredse. Til fods gik vi tilbage til vandrerhjemmet. Næste dag blev der arbejdet på værkstederne.

Augustin var i tømrerarbejde, Grace og Charlotte i Creative Workshop, Thorge og Niklas på gartneriet, og Janek, Benjamin og Kevin i metalværkstedet. Alle deltagere fik deres opgaver og arbejdede flittigt. Om eftermiddagen havde gruppen opdaget et traktormuseum, de ønskede at besøge. Veteranens Trecker Club havde også åbnet og en ældre herre viste os gennem rummene og værkstedet. Alle var spændte.

På den tredje dag gik alle de unge til deres værksteder efter morgenmaden, hvor de straks genoptog deres arbejde fra den foregående dag. Arbejdsdagen gik meget godt for alle. Om eftermiddagen tog vi ud at bowle med Anders. Det blev en spændende konkurrence, der først blev afgjort i sidste sekund. Derefter viste Anders os Køge centrum; der var mange gamle gader og huse at se. Den sidste aften spiste vi på en kinesisk restaurant. Vi gik hjem til vandrehjemmet. På afrejsedagen var der morgenmad på produktionsskolen igen, og som det sædvanelige i Danmark blev der forklaret den daglige rutine. Denne gang fortalte Anders om JUMP-besøget fra Niebüll og Matthias takkede for gæstfriheden. Efter morgenmaden gik gruppen samlet rundt til værkstederne og sagde farvel. Herefter tjekkede vi ud af vandrehjemmet og tog tilbage til Niebüll. Det var en meget vellykket udveksling for alle. (Rapport af Matthias Block, BAW)

 

___________________________________

5. – 8. november 2018 BQL på udveklsling hos MultiCenter Syd

 

 

 

flere billeder

 

 

En interessant værkstedsudveksling ligger bag pigerne og drengene fra BQL. På ankomstdagen, efter en hjertelig velkomst fra Pia, fik vi en rundtur på værktederne og der blev valgt arbejdspladser. Efter frokosten gik vi kort ud på det valgte værksted. Efter arbejdet kørte vi til byen og der blev købt mad og vi kørte til det lejede feriehus. Efter en fælles tilberedt middag lavede vi en natvandring på stranden. Det var en særlig oplevelse at komme ud i mørket og stilheden. Vi var udmattede og trætte, men i et godt humør og fuld af spænding; hvad ville den næste dag bringe; alle gik i seng. På 2. dag, efter morgenmaden blev pigerne kørt til det kreative værksted, og drengene blev afleveret på cykelværkstedet. Om eftermiddagen fik vi mulighed for at lære byen Nykøbing at kende. Om aftenen blev der sammen med danske unge annonceret sjov og spil i bowlingcenteret efterfulgt af et burgermåltid i Marielyst.

På den tredje dag var arbejdet i workshoppen igen i top. Da drengene var færdige med at arbejde tidligere end pigerne, hjalp de pigerne i det kreative værksted til at pakke flyers og lodsedler til en hjælpeorganisation. Efter et godt måltid i huset gik vi igen i Nykøbing for at købe små gaver til venner og familie. Om aftenen måtte desværre pakkes igen om aftenen. Herefter sad alle sammen og hyggede. På fjerde og sidste dag arbejdede pigerne og drenge indtil 13 i workshoppen. Efter et farvel billede med de danske unge kørte vi hjem igen. Alle var glade og i godt humør. (Rapport af Nicole Hey og Kerstin Wittrock, BQL)

___________________________________

30. oktober 2018 Medarbejder Workshop i Flensborg

 

 

 

 

flere billeder

 

Det blev nogle indholdsrige dage med fremlæggelser af de universitetsstuderendes betragtninger, oplæsning af elevinterview med deraf følgende debat og feed-back.

___________________________________

29. oktober 2018 Medarbejdere på videreuddannelse i Flensborg

lærerudveksling-flensborg

 

 

 

flere billeder

 

Også i år mødtes medarbejdere fra og universiteterne fra begge sider til videreuddannelse på det danske bibliotek i Flensborg.

___________________________________

22. -25. oktober MCS på udveksling hos BAW Niebüll

IMG_2058

 

 

 

 

flere billeder

 

De 6 unge fra Multicenter Syd; Mathilde, Nadja, Cecilie, Celina, Caroline og Nicklas tog afsted for at lære at arbejde på værkstederne hos BAW. De valgte malerværkstedet, køkkenet og kontorlinien. Der blev både malet, lavet mad og arbejdet på kontor, hvor elevbutikken blev fyldt med varer, der blev købt ind hos den lokale købmand. Der blev bl.a. også lavet reklameplakat til butikken.

På det socilale plan fik vi mulighed for at tage ud at spille kegler med de tyske elever og lærere. Det viste sig at være ret svært at omstille sig til – vi kender alt for godt bowlingspillet, men dette var anderledes. Men alt i alt en god aften i byen.

Der udover fik vi en guidet tur til Niebüll’s ældste bindingsværkshus – omviseren, ( vi kalder ham Arne2 ) kunne have fortalt endnu; han vidste alt der var at vide om det 300 år gamle, fuldstændigt originalt bevarede hus med møbler, beklædning, bøger og værktøj. En meget spændende eftermiddag.

___________________________________

09. september 2018  JUMP vil blive forlænget til 31.07.2020

Interreg offentliggør artikel under overskriften “Mere af det, der er særligt godt, at vi har modtaget yderligere midler. Så det fortsætter! Vi glæder os over, at vi kan fortsætte vores projekt indtil udgangen af juli 2020.

Her finder du artiklen fra Interreg

___________________________________

07. september 2018 Styregruppe møde i Nykøbing

DSC_0102

 

 

 

flere billeder

 

___________________________________

06. september 2018 Møde alle arbejdspakker i Nykøbing

DSC_0093

 

 

 

flere billeder

 

___________________________________

29. August 2018 Deltagelse i  foredrag af Stefan Seidler om “tysk-dansk samarbejde” i Lübeck

Taleren var Stefan Seidler, koordinator for samarbejde med Danmark og Skandinavien fra regeringen i Slesvig Holstein. Spontant fik “JUMP” mulighed for at præsentere projektet.

___________________________________

26. – 30. juni 2018 “JUMP Bed & Bike” i Toreby

Flyer 2

 

 

 

 

 

billeder af forberedelsen

billeder af cykelturen

____________________________________

14. juni 2018 Deltagelse i Interreg kommunikationsnetværket i Maribo

Maribo-1

 

 

 

 

 

___________________________________

12. juni 2018 Deltagelse i Interreg Finance Workshop i Odense

___________________________________

28.- 29. maj 2018 På Fehmarnbeltdays 2018 i Malmø

DSC_0148

 

 

 

flere billeder

 

___________________________________

22.- 25. maj 2018 MCS på udveksling hos BQL i Lübeck

33178207_1713025042119925_206985056793657344_n

De 8 elever fra MultiCenter Syd; Lukas, Kathrine, Cecilie, David, Venessa, Mathilde, Ida og Signe begav sig sammen med Pia til Lübeck i 4 dage for at arbejde på deres værksteder hos BQL. De unge valgte at arbejde i Køkkenet, i Hår og Negle-værkstedet, Gartneriet og Malerværkstedet.

Hver dag skulle vi køre fra hotellet til GenienerStraße og til gartneriet i Roggenhorst, så det var med at holde tiderne og håbe på mindre trafik end normalt. Både piger og drenge trivedes med deres opgavevalg; på gartneriet blev der ompottet, lavet urtehave og sat planter i jorden. I frisørafdelingen blev der møjsommeligt friseret hår og lavet kunstfærdige frisurer og i malerværkstedet arbejdet sirligt med linier og farveflader. I køkkenet faldt David godt til og fik snakket med de unge tyskere.

Det blev til nogle rigtigt produktive dage på værkstederne og gode aftener på det hyggelige Rücksak Hotel, hvor de unge havde køkkenet og 1. salen for sig selv. De fik lavet dejlig mad i køkkenet og en enkelt aften spiste vi i byen på restaurant Hans im Glück.

Vi fik også mulighed for at gå ud og spille pool med Nicole og et par tyske elever; det blev en helt vild hyggelig og sjov aften; flere  af de danske elever vidste slet ikke at de var så gode til spillet. (Rapport af Pia O Zacchi)

___________________________________

14.- 16. maj 2018 FutureCamp for personale i Bøsøre

DSC_0084

Vi havde nogle meget fornøjelige dage, hvor vi fik afprøvet mange forskellige idéer til både arbejdsformer og materialeanvendelser forud for den kommende Jump Innovation Act Camp i Toreby i juni.

Flere af os kunne ses kravle rundt på plænen med plastunderlag, finérplader og maling – og senere med skateboards og cykelhjul. Et sjovt og kreativitets-udvidende arbejde.

flere billeder

 

___________________________________

04. maj 2018 Møde styringsgruppen i Flensborg

DSC_0011

 

 

 

 

 

___________________________________

03. maj 2018 Møde alle arbejdspakker i Flensborg

DSC_0008

 

 

 

 

 

___________________________________

26. april 2018 Afsked med Arne i Nykøbing

IMG-20180522-WA0049

Naturligvis var alle JUMP’ere, som kunne planlægge det, kommet for at tage afsked med Arne, der forlader projektet for at gå på pension. Det blev en skøn eftermiddag, med mange taler fra venner og samarbejdspartnere fra hele verden, skøn mad og endnu flere taler. Vi ønsker alle Arne en dejlig pension men vi kommer til at savne ham i JUMP-regi.

 

flere billeder

 

___________________________________

23. – 26. april 2018 BQL på udveksling hos Multicenter Syd i Nykøbing

IMG_2100

Efter en kort snak med Pia fordelte pigerne sig på de værksteder, som de havde besluttet sig for på inspirationsturen forrige uge. Ved 14-tiden kørte vi til vores feriehus i Marielyst og efter at have pakket ud tog vi til Nykøbing for at købe ind -alle var nysgerrige på hvordan byen var. Tilbage i huset igen blev der lavet mad og hygget.

Næste dag efter morgenmad gik pigerne ud på værkstederne – en enkelt ønskede at skifte værksted og så gik arbejdet i gang. Ud på eftermiddagen deltog alle i Kreativ Service’s elevaften med hygge. Der blev strikket karklude og Pia havde bestilt pizza til alle.

På 3. dagen gik arbejdet fortsat godt og eftersom MultiCenter Syd næste dag skulle afholde  en afskedsreception for Arne Kjærsgaard ( MultiCenter Syd’s internationale projektansvarlig ) da han skulle gå på pension, skulle Kreativ Service elever dække borde og dekorere kantinen, så der blev rigtigt festligt.

På 4. dagen sluttede arbejdet tidligt og vi gik alle i kantinen og spiste sammen og hørte taler mv. inden vi kørte mod Lübeck igen.

flere billeder

___________________________________

17. april 2018 BQL på inspirationstur på MultiCenter Syd/ Nykøbing

IMG_2910

 

 

 

 

flere billeder

Ved 11 tiden kom de 6 piger med Nicole og Kerstin til MultiCenter Syd og blev modtaget af Pia. De fik en rundvisning på værkstederne hvor værkstedslærerne fortalte om arbejdet. Kl. 12 spiste alle i kantinen sammen med de danske elever og lærere. Pigerne var fascineret over den dejlige atmosfære i kantinen eftersom det plejer at være meget mere højlydt hjemme i deres egen skole under spisningen. Efter spisningen fortsatte rundvisningen på værkstederne. Det mest spændende var Metalværkstedet med maskinerne. Herefter kørte vi en tur til byen for at få et indtryk af både by og indbyggere. Ved 15 tiden vendte vi hjemad. Alle var i godt humør og glædede sig til den 4 dages udveksling i næste uge. ( Rapport af Kerstin Wittrock, BQL)

___________________________________

16. – 19. april 2018 FutureCamp for elever i Bøsøre 

DSC_0170  flere billeder

Future Camp’en for elever blev igen afholdt på Bøsøre Strand Camping. Selv vejret var med på alle dagene, så det blev til en uforglemmelig oplevelse. Vi var 16 elever fra de 4 skoler. Denne gang havde vi ændret lidt i programmet, så udover de normale 3 værkstedsvalg, der bestod af at cykelværksted, at skateboard værksted og et turisme værksted, så delte eleverne sig også op i grupper om Projekt Toreby. Toreby er base for vort cykelprojekt rundt på Lolland sidst i juni. Formålet var, at eleverne skulle udarbejde ideer og modeller til, hvordan man kunne gøre Toreby Skole til samlingspunktet for eventen. Det kom der mange gode forslag ud af.

___________________________________

14. marts 2018: Arbejdspakke 2 (WP2) og 4 (WP4) mødes på færgen

DSC_00146

 

 

 

 

___________________________________

27. februar – 01. marts 2018: BAW elevudveksling på MultiCenter Syd

20180228_173831

Matthias havde Christopher, Lars Henrik og Tobias med til MultiCenter Syd. De ankom en kold og snefuld tirsdag for at arbejde i hhv. køkkenet (Lars Henrik) og Kreativ Service ( Christopher og Tobias).

Der blev arbejdet flittigt med diverse arbejdsopgaver og de tre unge indgik fint i den danske unge-gruppe. Derfor var det også let at hygge sig under bowling i Marielyst sammen med de danske elever og den derefter følgende spisning tilbage på Kreativ Service, hvor Arne Kjærsgaard kom forbi og brugte aftenen med os.

På værkstederne dagen efter blev der på Kreativ syet tasker med tekstiltryk og i køkkenet arbejdet flittigt med dagens kulinariske opgaver.

Om torsdagen var der planlagt et virksomhedsbesøg hos Raaco A/S, hvilket var en interessant virksomhed at besøge for de 4 tyskere – der var mange relevante spørgsmål. Desværre kom vintervejret at sætte en stopper for besøget; det tyske hold blev kaldt hjem før tid pga. ekstraordinært hårdt vejr i hjem-regionen og vi afkortede rundvisningen. Lars Bjarne hos Raaco byder os velkommen igen en anden gang.

flere billeder

 

___________________________________

01. – 2. februar 2018: Alle arbejdspakker og styringsgruppen mødes i Lübeck for at diskutere aktiviteter og opgaver for 2018.

DSC_0077

 

 

 

 

 

____________________________________

31. Januar 2018: Kursus “Social Media” for medarbejdere hos BQL i Lübeck

DSC_0023 (2)

 

 

 

 

__________________________________

17. januar 2018: Arbejdspakke 3 (WP3) møde på Niebüll

___________________________________

09. januar 2018: Arbejdspakke 4 (WP4) møde på Niebüll